معاونت درمان

معاونت درمان

دانشگاه علوم پزشکی تهران

01 آذر 1403 پنجشنبه
  • تاریخ انتشار : 1402/04/26 - 07:32
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 155
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

تاثیر دمای بالای هوا بر سلامت روان

موج‌های گرما در تابستان نه تنها می‌تواند سلامت جسمی افراد را به خطر بیندازد، بلکه می‌تواند سلامت روانی آنها را هم در معرض تهدید قرار دهد دماهای بسیار بالا می‌تواند بر قدرت شناختی افراد اثر بگذارد و به این ترتیب توانایی فکر کردن واضح،‌ تصمیم‌گیری، برقراری ارتباط درست و انجام اقدامات محافظتی را از آنها سلب کند.کارشناسان می‌گویند برای حفظ سلامت روانی در میانه موج گرمای تابستانی تا حد ممکن خود را از گرما دور نگهداشته، اگر کار در محیط بیرون اجتناب‌ناپذیر است به طور مکرر وقفه‌ای برای استراحت به خود داده و آب بدن را تامین کنید.

موج‌های گرما در تابستان نه تنها می‌تواند سلامت جسمی افراد را به خطر بیندازد، بلکه می‌تواند سلامت روانی آنها را هم در معرض تهدید قرار دهددماهای بسیار بالا می‌تواند بر قدرت شناختی افراد اثر بگذارد و به این ترتیب توانایی فکر کردن واضح،‌ تصمیم‌گیری، برقراری ارتباط درست و انجام اقدامات محافظتی را از آنها سلب کند.

همچنین گرمای شدید مانع از خوابیدن راحت می‌شود و با افزایش خطر در گرفتن خشونت- چه خشونت فردی و چه خشونت گروهی- ارتباط داده شده است. برخی از بررسی‌ها نشان داده‌اند حتی گرمای شدید را با افزایش خطر خودکشی مرتبط کرده‌اند.

دماهای بالا همچنین می‌تواند باعث کاهش احساس لذت و شادی وافزایش میزان استرس، خشم و خستگی شود.

افراد دچار بیماری  بیشتر آسیب می‌بینند:

افرادی که دچار برخی از بیماری‌های زمینه‌ای از جمله بیماری‌های روانی وخیم و مداوم هستند، ممکن است بیشتر در معرض خطرات روانی گرمای شدید قرار گیرند. علت این است که برخی از داروهایی که برای درمان این بیماری‌ها به کار می‌روند، ممکن است توانایی تنظیم دمای بدن را تغییر دهند.

یک بررسی که سال پیش در ژورنال JAMA Psychiatry منتشر شد، نشان داد که دماهای بالای در فصل گرم سال با افزایش مراجعه به بخش‌های اورژانس به علت اختلال‌های روانی همراهی دارد.

با اینکه میزان خودکشی و مراجعه به بخش‌های اورژانس روانپزشکی را اغلب نخستین سنجه‌های مورد اشاره در بحث درباره اثرات حرارت شدید هستند، چرا که شدیدترین و ضربه‌زننده‌ترین پیامدها شمرده می‌شوند، اما گرمای شدید می‌تواند بر چالش‌های روزانه افراد از جمله توانایی‌شان برای پردازش اطلاعات و واکنش به جهان هم تاثیر بگذارد.

کارشناسان می‌گویند گرمای شدید می‌تواند بر توانایی افراد برای کارکرد مستقل و تنظیم امورمان در طول روز اثر می‌گذارد.

نشانه‌های هشداردهنده پیامدهای روانی گرمای شدید:

یکی از نشانه‌های هشداردهنده درباره تاثیر گرما بر سلامت روانی ایجاد اشکال در به خواب رفتن است. به خصوص افرادی که در سطوح پایین‌تر اقتصادی و اجتماعی قرار دارند، ممکن است توانایی مالی تهیه وسایل خنک‌کننده موثر را نداشته باشند یا در طول روز به مکان‌های با دمای خنک دسترسی نداشته باشند و در نهایت هم روز داغ آنها به یک شب داغ ختم شود و این وضعیت بر توانایی‌شان برای خوابیدن اثر می‌گذارد.

گرمای شدید و بیخوابی ناشی از آن می‌تواند تصمیم‌گیری‌های روزانه فرد حتی در کارهای ساده‌ای مانند توقف پشت چراغ راهنمایی در هنگام رانندگی تاثیر بگذارد.

در مواقعی که موج گرما منطقه گسترده‌ای را فرا گرفته است، ممکن است شمار فراوانی از افراد دستخوش چنین اثراتی شوند و مشکلات عمده بهداشت عمومی به وجود آید که پیامدهای قابل‌توجهی برای مردم داشته باشد.

یک نشانه هشداردهنده دیگر در مورد اثر گرما بر سلامت روانی افزایش تحریک‌پذیری و احساس ناکامی، فراخنای توجه کوتاه‌تر، تاخیر در حافظه و یادآوری و مدت بیشتر از حد معمول برای تکمیل کردن وظایف است.

تحریک‌پذیری و احساس ناکامی در صورت تداوم ممکن است به مرحله‌ای برسد که انفجار خشم و پرخاشگری بینجامد.

چه کار باید کرد؟

کارشناسان می‌گویند برای حفظ سلامت روانی در میانه موج گرمای تابستانی تا حد ممکن خود را از گرما دور نگهداشت، اگر کار در محیط بیرون اجتناب‌ناپذیر است به طور مکرر وقفه‌ای برای استراحت به خود داد و آب بدن را تامین کرد.

بحران اقلیمی و گرمایش جهانی باعث شده است موارد موج‌های گرمای شدید شایع‌تر و طولانی‌تر شوند و بنابراین باید اقداماتی برای مقابله با آنها انجام داد تا سلامت روانی افراد را حفظ کرد.

  • گروه خبری : مطالب آموزشی مدیریت امور بیمارستانی و تعالی خدمات بالینی,مطلب آموزشی سلامت روان
  • کد خبر : 240100
هاله حدادپور
تهیه کننده:

هاله حدادپور

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

ارسال نظر

نظر خود را وارد نمایید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *
متن مورد نظر خود را جستجو کنید
تنظیمات پس زمینه