گزارش وضعیت آنفلوانزای پرندگان
آنفلوانزا علاوه بر انسان در گونههای مختلف پرندگان و بسیاری از پستانداران از جمله اسب، خوک و گربه سانان مشاهده میشود. به دلیل امکان پرواز در پرندگان و تنوع سوش های ویروس آنفلوانزای مشاهده شده در پرندگان و خطر انتقال آن به انسان و اثبات بروز پاندمی های قبلی با منشأ این ویروسها، آنفلوانزای پرندگان دارای اهمیت خاص میباشد.
در قرن بیستم سه پاندمی بزرگ و یک شبه پاندمی روی داده است. اولین مورد پاندمی در سال 1918 و 1919 به نام آنفلوانزای اسپانیایی A(H1N1) با میزان مرگی در حدود بیست تا چهل میلیون در کل دنیا روی داد و پس از آن آنفلوانزای آسیایی ناشی از نوع A(H2N2) در سال 1957 شروع شد. پاندمی سوم با زیر گونه A(H3N2) و معروف به آنفلوانزای هنگکنگی در سال 1986 اتفاق افتاد و آنفلوانزای روسی ناشی از نوع A(H1N1) در سال 1977 بروز کرد. در پاندمی آسیایی و هنگکنگی تمام گروههای سنی درگیر بوده اند. میزان بالای مرگ و میر به خصوص در گروه سنی بالاتر از شصت و پنج سال اتفاق افتاد. افزایش مرگ و میر، همچنین در کسانی که بیماری زمینه ای طبی مثل بیماریهای قلبی ریوی داشتهاند، مشاهده شده است. در هر پاندمی ممکن است تهاجم به سطوح مختلفی از گروههای سنی جامعه صورت پذیرد. به نظر می رسد قابلیت ایجاد یک زیرگروه جدید ویروس آنفلوانزای نوع A ریشه در توانایی آن در ایجاد بیماری در حیوانات دارد و ترکیبات ژنتیک جدید در حیوانات میزبان منجر به ایجاد زیرگروههای جدید ویروس با ویژگیهای خاص خود میگردد و از آنجایی که سیستم ایمنی جمعیتهای انسانی توانایی مقابله با این ویروس جدید را ندارند عفونت با سرعت بسیار زیادی گسترشیافته و در مدت زمان کوتاهی میتواند منجر به همه گیری جهانی گردد. آنفلوانزا به شکل جهانگیر، همهگیریهای وسیع، کوچک، منطقهای و تک گیر مشاهده میگردد.
آنفلوانزای پرندگان یکی از بیماریهای عفونی شناخته شده در گونههای مختلف پرندگان است که در اثر عفونت ناشی از برخی از سویههای تیپ A ایجاد میشود. به نظر می رسد کلیه پرندگان نسبت به این بیماری حساس بوده، ولی میزان حساسیت آنها ممکن است متفاوت باشد. طیف علائم بالینی در پرندگان مختلف متفاوت بوده و قادر به ایجاد بیماری خفیف تا بسیار شدید، مسری و کشنده میباشد. شکل شدید و کشنده بیماری، دارای شروع ناگهانی بوده و از شدت بالایی برخوردار است و سریعاً منجر به مرگ میشود؛ به طوری که میزان مرگ ناشی از آن در حدود صد درصد میباشد.
آنفلوانزای حاد پرندگان در جمعیت حیوانات به خصوص ماکیان ایجاد میگردد و میتواند به انسان منتقل شود و توجه به بهداشت عمومی را طلب میکند. نه تنها این ویروس انسان را آلوده میکند و موجب بیماری شدید با میزان مرگ بالا میگردد، بلکه این توانایی را دارد که خود را با انسان تطبیق دهد و به عنوان یک عامل بالقوه بیماریزا برای انسان مطرح گردد یا با سایر ویروسهای آنفلوانزای انسانی ترکیب و موجب پدیدار شدن یک عامل بیماریزا با توانایی ایجاد پاندمی شود.
ارسال نظر